Ubytovanie Krásna Hôrka UbytovanieKrásnohorské podhradie
SK | HU | EN
szállás
Étterem

Szilicei jégbarlang

A Szilicei-jégbarlang, amelyet Szilice falucskával egyetemben az egykori Torna megye részeként emlegették, az 1802-es Gömör és Kishont megyék egyesülésekor azonban már egyértelműen Gömörhöz tartozott. Szlovákiában a legalacsonyabban fekvő jeges barlang (Gaál 2002: 40).
"A faluhoz nyugatra csak csekély távolságra esik. Földalatti boltozatai egy általjában kősziklások, s dél felé messze kiterjednek úgy, hogy mindnyájan mindeddig megnem vizsgáltathattak, részint a tátongó mélységnek, részint a síkos, jeges út miatt. Fő különlegessége ezen barlangnak abban áll, hogy gyomrában a hideg épen abban a mértékben növekedik, melyben a külső meleg nő. Így nyáron át a boltozatról lecsepegő víz egyszerre megfagy, sokszor oly nagy jégcsapokat képez, hogy kőszikla daraboknak tekintené az ember. A barlang falai pedig különféle alakzatokat ábrázoló jégmázzal vonatnak be. Ellenben télen a belső hőmérséklet egészen lágy meleg, s ezért telelni mindenféle állatok vonulnak ide, u. m. nyulak, rókák, baglyok, denevérek, szúnyogok, stb.: a jég pedig több apró patakokra olvad el" (Fényes 1871). 
1931-ben J. Majkának sikerült lejutnia a barlang legalsó részébe, ahol felfedezte a Fekete-forrást, valamint számos archeológiai leletre lelt. Találtak bizonyos tárgyakat, amelyek a fiatal paleolitikus korból, a bronzkorszakból, a hallstattkorszakból és a keltakorszakból valók. A barlangszakadékban a bejegesedés előtt egy ún. barlangember élt. Ezt a tényt alátámasztja az, hogy az archeológiai dómban folytatódik a barlangrendszer. A szakadék jegesedése kb. 2000 évvel ezelőttre tehető.

Hľadáte ubytovanie v krásnohorskom podhradí?

Ubytovanie Krásna Hôrka
Ubytovanie Krásnohorské podhradie
Ubytovanie v krásnohorskom podhradí
TERMÉSZETI KINCSEK
3 kmSzlovák karszt
6 kmKrasznahorkai(Buzgó) barlang
17 kmGombaszögi barlang
23 kmSzilicei jégbarlang
26 kmOchtinai(Mártonháza) aragonitbarlang
27 kmSzádellői völgy
33 kmDomicai barlang
42 kmDobsinai jégbarlang
45 kmSlovák paradicsom nemzeti park
46 kmJászói barlang
TÖRTÉNELMI ÉRTÉKEK
1 kmAz Andrássy Mauzóleum Krasznahorkaváralján
1 kmAz Andrássy képtár Krasznahorkaváralján
2 kmKrasznahorka vára