Ubytovanie Krásna Hôrka UbytovanieKrásnohorské podhradie
SK | HU | EN
szállás
Étterem

Szlovák karszt

  Národný park Slovenský kras
A Szlovák Karszt Szlovákia legnagyobb kiterjedésű és legkifejlettebb karsztvidéke. A Szlovák Érchegység délkeleti részén fekszik, 34 611 hektáron terül el, a védősáv kiterjedése 11 741 ha. A Rozsnyói és a Kassa-vidéki járás területét érinti. A sík területet a vízfolyások fennsíkok rendszerére tagolják, ahol felszíni és föld alatti karsztképződmények találhatók (sziklahasadékok és hasadék-rendszerek, töbrök, barlangok és szakadékok). Itt találhatók a legismertebb látogatható barlangok - a Domica-, a Gombaszögi-, a Jászói- és az Ochtinái (Martonháza) aragonitbarlang. Az Ochtinái-aragonitbarlang a föld alatti karsztos képződmények között is egyedülálló, tejfehér aragonitból álló ásványi képződmények díszítik. Úgyszintén különlegességnek számít a Szilicei-jégbarlang - ez a meredek szakadék, amelyet állandó jég borít. 1995-ben a Szlovák Karszt 12 barlangját az UNESCO felvette a kulturális és természeti világörökség listájára.
A nemzeti park felszínének nagyobb részét lomblevelű erdők borítják, jelentős a téli tölgy, gyertyán és a bükk aránya. A Szlovák Karszt flóráját tekintve Szlovákia leggazdagabb régiói közé tartozik. Fellelhető itt a tornai vértő, a kakasmandikó, a korai szegfű, a számító kontyvirág alpesi alfaja és mások. Az állatvilágot leginkább az alacsonyabb rendű fajok képviselik - 130 puhatestű faj, 1500 bogárfaj, 1022 lepkefaj élőhelye a terület. A madarak közül itt fészkel a kerecsensólyom, a darázsölyv, a kígyászölyv, a békászó sas, az uráli bagoly, a kövirigó és más fajok. 1977-től a Szlovák Karszt területe Szlovákia első bioszféra-rezervátuma.
A park látogatóinak érdeklődését a természeti szépségek mellett biztosan felkeltik a történelmi emlékek is, mint amilyen Krasznahorka (Krásna Hôrka) és Betlér (Betliar). A kerékpártúrák, a hegymászás, a lovaglás, a vadászat, a horgászat vagy a sízés kedvelői szintén nem jönnek hiába. A vidék nyújtotta számtalan élményben gazdag, kellemes pillanatokban lehet részük.
Elérhetőség: Národný park Slovenský kras, Hámosiho ul.188, 049 51 Brzotín, tel.: +421/58 732 68 15, www.sopsr.sk/slovkras, e-mail: kilik@sopsr.sk

Hľadáte ubytovanie v krásnohorskom podhradí?

Ubytovanie Krásna Hôrka
Ubytovanie Krásnohorské podhradie
Ubytovanie v krásnohorskom podhradí
TERMÉSZETI KINCSEK
3 kmSzlovák karszt
6 kmKrasznahorkai(Buzgó) barlang
17 kmGombaszögi barlang
23 kmSzilicei jégbarlang
26 kmOchtinai(Mártonháza) aragonitbarlang
27 kmSzádellői völgy
33 kmDomicai barlang
42 kmDobsinai jégbarlang
45 kmSlovák paradicsom nemzeti park
46 kmJászói barlang
TÖRTÉNELMI ÉRTÉKEK
1 kmAz Andrássy Mauzóleum Krasznahorkaváralján
1 kmAz Andrássy képtár Krasznahorkaváralján
2 kmKrasznahorka vára